Aangepast zoeken

vrijdag 29 april 2016

8 jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging voor dodelijk steekincident in Gouda

De rechtbank Den Haag veroordeelt een 43-jarige man voor het doden van een man in Gouda in de nacht van 14 op 15 mei 2015. Ook is hij schuldig aan bedreiging van een andere man op 12 september 2014. De dader krijgt een celstraf van 8 jaar plus tbs met dwangverpleging, omdat er sprake is van een aanzienlijk gevaar op herhaling. Hij moet daarnaast schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Doden en bedreigen van huisgenoten

Tijdens een ruzie heeft de 43-jarige man met een mes het slachtoffer levensgevaarlijk gewond. Het slachtoffer is uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden. De rechtbank komt tot de trieste conclusie dat de man zijn huisgenoot van het leven heeft beroofd vanwege een volstrekt futiel meningsverschil over de vraag of afwas nu wel of niet op het gemeenschappelijke aanrecht mag blijven staan.

Het spreekt voor zich dat aan de twee kinderen van het slachtoffer en ook aan zijn familie onherstelbaar leed is toegebracht en dat ook zij zitten met de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Een half jaar daarvoor heeft de 43-jarige man een andere huisgenoot bedreigd door hem een mes te tonen. Hij heeft hiermee niet alleen het slachtoffer maar ook andere in huis aanwezigen angst aangejaagd.

​Doodslag in plaats van moord

Met de officier van justitie en de advocaat van de man is de rechtbank van oordeel dat niet kan worden vastgesteld dat de dader het slachtoffer om het leven heeft gebracht na een moment van kalm beraad. Verdachte zal daarom worden vrijgesproken van moord. De rechtbank komt wel tot een bewezenverklaring van doodslag.

​Straf en maatregel

De man heeft niet willen meewerken aan psychiatrisch en psychologisch onderzoek. Desondanks komt de rechtbank tot de conclusie dat bij hem sprake is van een psychische stoornis. In het verleden is hij vaker veroordeeld voor ernstige geweldsdelicten, zij het dat zijn slachtoffers toen het wel konden navertellen. De man lijkt een wandelende tijdbom en de enige manier om de maatschappij tegen hem te beschermen is, naast een gevangenisstraf, het opleggen van de maatregel van TBS met dwangverpleging.
(rechtspraak.nl)

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads