Aangepast zoeken

dinsdag 1 maart 2016

Teveel ambtenaren gemeente Zoetermeer hadden toegang tot privacygevoelige informatie van burgers

De ChristenUnie-SGP fractie is tevreden over de maatregel van de gemeente Zoetermeer om de regels voor ambtenaren voor het bekijken van privacygevoelige informatie flink aan te scherpen. De fractie heeft hier al eerder aandacht voor gevraagd. De fractie is daarom blij dat dit nu resultaat heeft opgeleverd.

In november 2013 heeft de fractie schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp, en het beleid omtrent digitale veiligheid in het algemeen. Dit naar aanleiding van onderzoeken waaruit bleek dat digitale veiligheid bij gemeenten een zorgenkindje is. De Inspectie SWZ had al eerder geconcludeerd dat het opvragen van persoonsgegevens door gemeenteambtenaren niet goed wordt bewaakt door gemeenten. Het gaat hierbij om het opvragen van persoonsgegevens via Suwinet, waarmee overheidsorganisaties gegevens van burgers en bedrijven digitaal bij elkaar kunnen opvragen en naar elkaar kunnen versturen. Denk aan persoonlijke gegevens over inkomsten, uitkeringen, autobezit, diploma’s en examenresultaten.

Uit recent onderzoek van de Inspectie SWZ is gebleken dat bij de gemeente Zoetermeer teveel ambtenaren toegang hadden tot de Suwinet database met persoonlijke gegevens. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente direct maatregelen genomen, waardoor de persoonlijke gegevens nu nog slechts voor een selecte groep ambtenaren toegankelijk is. Dit blijkt uit een artikel van het AD Zoetermeer van vrijdag 26 februari 2016. De beveiliging van gevoelige informatie staat al langer hoog op de agenda van de gemeente Zoetermeer. Eind 2015 ontstond ophef nadat er door de gemeente per ongeluk privacygevoelige informatie was gelekt.

De ChristenUnie-SGP is tevreden over het bereikte resultaat nu de gemeente Zoetermeer twee jaar na indiening van de schriftelijke vragen maatregelen heeft genomen. Hiermee is het snuffelen in persoonlijke gegevens aan banden gelegd en wordt de privacy van burgers beter gewaarborgd.0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads