Aangepast zoeken

zondag 1 juli 2012

Let op het buitenzwemwater

Zwemmen in natuurwater is nooit zonder risico omdat natuurwater niet continu wordt gezuiverd, zoals water in zwembaden. De waterkwaliteit van meren, plassen en speelvijvers kan in de zomermaanden snel veranderen. Het is verstandig om vóór het zwemmen het buitenzwemwater te checken op de website van de provincie of op de informatieborden op de locatie.

Het officiële zwemseizoen voor natuurwater loopt van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode wordt elke twee weken de waterkwaliteit gemeten. Bij de Zoetermeerse Plas worden monsters genomen bij het strand en de speelvijver. Het water wordt onderzocht op ziekteverwekkende bacteriën, helderheid en aanwezigheid van blauwalgen. Op www.zuid-holland.nl/zwemwater is te zien of het zwemwater een goede kwaliteit heeft of dat er maatregelen van kracht zijn.

Er zijn drie soorten maatregelen:

Waarschuwing
Zwemmen is mogelijk maar brengt een gering gezondheidsrisico met zich mee. Kwetsbare groepen zoals jonge kinderen en ouderen kunnen beter een andere locatie kiezen.

Negatief zwemadvies
Hier is er een groter risico. Zwemmen wordt iedereen afgeraden.

Zwemverbod
Niemand mag zich in het betreffende water begeven.

Wat doet de gemeente? 
Indien nodig wordt in de Zoetermeerse Plas het water van het ondiepe deel bij het kinderstrandje (de speelvijver) door een pomp in beweging gebracht. Hierdoor wordt het water snel ververst.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads